Ravna stopala

Ravna stopala je trodimenzionalni deformitet i označava spuštanje svodova stopala. Najčešće se javlja u kombinaciji sa valgus komponentom (pre svega pete) i (ili) sa spuštenim poprečnim svodom stopala.

Svodovi započinju svoje formiranje sa pune dve godine života, a formirana su oko desete godine (po nekim autorima i dvanaeste).

Dijagnostički se dele u dve grupe:

  • FLEKSIBILNA RAVNA STOPALA – najčešći uzroci su prekomerna težina i hiperelastičnost mekih tkiva, pre svega stopala.
  • STRUKTURALANA RAVNA STOPALA- zahvaćeni su i koštano-zglobni i mišićni elementi stopala.

Lažna ravna stopala su normalan nalaz kod dece do navršene dve godine.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i uz pomoć tehničkih pomagala- plantograf. Najčešće, roditelji sami prepoznaju problem i obrate se fizijatru.

Normalan otisak, tj. pravilno formiran svod karakteriše kruškasti oblik pete, spojnica između prednjeg dela stopala i pete, uočljiv ugao između spojnice i prednjeg dela stopala i jasni otisci svih pet prstiju.

Ukoliko se deformitet ne uoči na vreme i ne odreaguje se terapijom blagovremeno, mogu se javiti, sekundarno, promene na kolenima, kukovima i kičmenom stubu.

Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus.

Prevencija

Prevencija ima važnu ulogu a podrazumeva kretanje po neravnim terenima bosih nogu. U lečenju ravnih stopala, pored ortopedskih uložaka i cipela, najvažnije su pravilno određene i dozirane vežbe, tj. kineziterapija.