Početna Blog Tortikolis

Tortikolis

Krivošija je skraćenje jednog m.sternocleidomastoideus-a tj, mišića prednje strane vrata. Glava je nagnuta na stranu skraćenog mišića, a rotirana na suprotnu.

Može biti:
  • primarni ili urođen, objašnjava se položajem bebe u materici tokom poslednjih meseci trudnoće. Takodje, uzrok moze biti i porođajna trauma, karlični porođaj tokom porođaja ili primena vakumu.
  • sekundarni – stečeni, objašnjen je različitim teorijama – miogena, oftamološka, dermogena, neuroloska, posturalna itd...
Klinička slika kod urođenog tortikolisa

Osim položaja glave i vrata, na skrećenom mišiću se može uošiti i napipati tumefakt - oteklina (krvžica) koja se javlja oko treće nedelje života i može biti različite veličine

Kod krivošije se uošava asimetrija lica – hipotrofija mišića na zahvaćenoj strani, a zadnja strana glave može biti zaravljena na suportnoj strani.

Lećenje:

Tortikolis se ne može spontano izgubiti, već stručnom primenom fizikalnih procedura i kineziterapijom.

Fizikalne procedure:
  • blaga masaža tumefakta
  • elektroforeza KJ
  • aplikacija toplotinih procedura, najčešće parafina kao uvod u kineziterapiju
Kineziterapija

Primenjuje se pasivna i aktivna metoda kineziterapije

  • Pasivna metoda podrazumeva pozicioniranje glave u ležećem položaju, način na koji se beba nosi u naručju, aplikovanje kragne i pasivno istezanje pasivnog mišića.
  • Aktivna kineziterapija počinje kada beba počinje da prati pogledom zvečku, a nastavlja se u i unapređuje kako napreduje psihomotorni razvoj, u smislu kontrole glave i vrata.

Cilj kineziterapije je uspostavljanje pravilnog položaja glave i vrata, i sprečavanje deformiteta kičmenog stuba u smislu skolioze.

Tortikolis

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Ravna stopala

Ravna stopala

Ravna stopala je trodimenzionalni deformitet i označava spuštanje svodova stopala. Najčešće se javlja u kombinaciji sa valgus komponentom (pre svega pete) i (ili) sa spuštenim poprečnim svodom...

Pročitaj
Skolioze

Skolioze

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kičme a najočigledniji je u frontalnoj ravni. Predstavlja krivljenje kičme u stranu u bilo kom delu kičmenog stuba.

Pročitaj
Povrede koštanog tkiva

Povrede koštanog tkiva

Povrede kostiju (ili hrskavice) nastaju dejstvom spoljašnje (mehaničke) sile koja je jača od fiziološke elastičnosti kosti (ili hrskavice). Povrede mogu nastati i kao posledica raznih oboljenja...

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas