Početna Blog Tortikolis

Tortikolis

Krivošija je skraćenje jednog m.sternocleidomastoideus-a tj, mišića prednje strane vrata. Glava je nagnuta na stranu skraćenog mišića, a rotirana na suprotnu.

Može biti:
  • primarni ili urođen, objašnjava se položajem bebe u materici tokom poslednjih meseci trudnoće. Takodje, uzrok moze biti i porođajna trauma, karlični porođaj tokom porođaja ili primena vakumu.
  • sekundarni – stečeni, objašnjen je različitim teorijama – miogena, oftamološka, dermogena, neuroloska, posturalna itd...
Klinička slika kod urođenog tortikolisa

Osim položaja glave i vrata, na skrećenom mišiću se može uošiti i napipati tumefakt - oteklina (krvžica) koja se javlja oko treće nedelje života i može biti različite veličine

Kod krivošije se uošava asimetrija lica – hipotrofija mišića na zahvaćenoj strani, a zadnja strana glave može biti zaravljena na suportnoj strani.

Lećenje:

Tortikolis se ne može spontano izgubiti, već stručnom primenom fizikalnih procedura i kineziterapijom.

Fizikalne procedure:
  • blaga masaža tumefakta
  • elektroforeza KJ
  • aplikacija toplotinih procedura, najčešće parafina kao uvod u kineziterapiju
Kineziterapija

Primenjuje se pasivna i aktivna metoda kineziterapije

  • Pasivna metoda podrazumeva pozicioniranje glave u ležećem položaju, način na koji se beba nosi u naručju, aplikovanje kragne i pasivno istezanje pasivnog mišića.
  • Aktivna kineziterapija počinje kada beba počinje da prati pogledom zvečku, a nastavlja se u i unapređuje kako napreduje psihomotorni razvoj, u smislu kontrole glave i vrata.

Cilj kineziterapije je uspostavljanje pravilnog položaja glave i vrata, i sprečavanje deformiteta kičmenog stuba u smislu skolioze.

Tortikolis

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Reumatiodni artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Pročitaj
Paraliza (pareza) n. facialis

Paraliza (pareza) n. facialis

Nervus facialis je sedmi kranijalni nerv koji sadrži motorna, senzitivna I parasimpatička vlakna.

Pročitaj
Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj se odigrava istovremeno u različitim oblicima razvojnih oblasti svakog deteta. Dete je rođeno sa razvijenim vitalnim funkcijama, a tokom prve tri godine...

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas