Početna Blog Skolioze

Skolioze

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kičme a najočigledniji je u frontalnoj ravni. Predstavlja krivljenje kičme u stranu u bilo kom delu kičmenog stuba.

Većini skolioza se ne zna uzrok ( idiopatske skolioze) – 90% slučajeva, a 5 -7 puta češće oboljevaju devojčice. U zavisnosti od uzrasta kada se javljaju, mogu biti:
  • Infantilne - nastaju do četvrte godine života
  • Juvenilne – nastaju do završetka puberteta
  • Adolescentne – kada je završen nagli rast

Pored jednostrukih skolioza postoje i dvostruke – kompenzatorne skolioze (ređe trostruke), koje se javljaju iznad ili ispod primarne skolioze, a zbog reakcija uspravljanja.

Skolioze mogu biti funkcionalne i srukturalne. Funkcionalne ili skoliotično loše držanje se može u potpunosti korigovati kineziterapijom.

Strukturalne skolioze se leče ne samo aktivnim metodam kineziterapije, već i pasivnim, tj. nošenjem midera. Krajnji oblik lečenja je hiruška intrvencija, kada je stepen krivine veći od 45 stepeni.

Kineziterapija, kao najvažniji oblik lečenja, započinje detaljnim antropometrijskim pregledom, a onda se pravi plan lečenja.

Uvod u vežbe može biti neka od termoprocedura ili hidroterapijska procedura, a pre vežbi istezanja i snage rade se uvodne vežbe zagrevanja. Posebna pažnja je posvećena disanju. Suština kineziterapije je da dete postane svesno svog stava i da na korekciju istog može voljno uticati.

Da bi se postigli što bolji rezultati neophodno je rano otkrivanje skolioza, što se postiže redovnim sistematskim pregledima. Roditelji često ne primete deformitet zbog kompenzastornih krivina i funkcionalni period prođe bez lečenja.

Skolioze

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Reumatiodni artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Pročitaj
Tortikolis

Tortikolis

Krivošija je skraćenje jednog m.sternocleidomastoideus-a tj, mišića prednje strane vrata. Glava je nagnuta na stranu skraćenog mišića, a rotirana na suprotnu.

Pročitaj
Povrede mekih tkiva

Povrede mekih tkiva

Povrede nastaju kada spoljašnja (mehanička) sila deluje na ljudsko telo prilikom mirovanja ili kretanja od sporta do svakodnevnih aktivnosti.

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas