Početna Blog Reumatiodni Artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Nepoznate je etiologije, mada je genetska predispozicija udružena sa faktorima iz spoljašnje sredine (bakterijske ili virusne infekcije) često okidač za razvoj bolesti. Žene oboljevaju 2 do 3 puta češće od muškaraca.

Najčešće bolest počinje postepeno, zapaljenjem unutrašnje opne zglobne čaure. Tokom nekoliko nedelja se razvijaju bol, ukočenost (jutarnja) i otok sitnih zglobova na šakama i stopalima. Zapaljenje zglobova je simetrično mada je dominantna strana često mnogo više očtećena.

Tokom vremena razvijaju se deformacije u smislu ulnarne devijacije šake, protruzije glave lakatne kosti i deformiteti prstiju na šakama.

Znaci artritisa se mogu javiti i na drugim zglobovima, kao što su ramena, laktovi, vratni deo kičme itd.

Kod RA prisutne su sistemske manifestacije a najčešće su reumatoidni čvorići, kardiopulmonalne tegobe, očne manifestacije (suvoća oka), neuromičićne tegobe, zapaljenja tetiva i ligamenata, zapaljenje pljuvačnih i suznih žlezda (Sjorgenov sindrom), smanjenje gustine kostiju itd.

Lečenje

Pored lekova značajnu ulogu u lečenju imaju fizikalna terapija, kineziterapija i radna terapija.

Od fizikalnih agenasa se primenjuju:
  • Termoterapija – u akutnoj fazi je indikovana krioterapija, a u ostalim fazama može povišena toplota (parafin, peloid, IR lampa KTD; TECAR...)
  • Elektroterapija – Galvanska struja, Dijadinamične struje, Interferentna struja, TENS
  • Laseroterapija
  • Magnetoterapija
  • Mehanoterapija- masaža, u akutnoj fazi sa blagim pritiskom
  • Ultrazvučna terapija
  • Hidroterapija
  • Balneoterapija
Kineziterapija i radna terapija

U zavisnosti od faze inflamacije smenjuju se faze mirovanja, ograničenog kretanja i vežbanja. Važno je dobro dozirati tretman i omogućiti smanjenje bola i zapaljenja, pozicioniranje zglobova u fiziološkom položaju (ortozama i jastučićima), održavanje obima pokreia i snage mišića.

U hroničnoj, poodmakloj fazi koriste se različite ortoze koje omogućavaju pacijentu samostalno kretanje i samostalne aktivnosti u svakodnevnom životu.

Reumatiodni artritis

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Skolioze

Skolioze

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kičme a najočigledniji je u frontalnoj ravni. Predstavlja krivljenje kičme u stranu u bilo kom delu kičmenog stuba.

Pročitaj
Tortikolis

Tortikolis

Krivošija je skraćenje jednog m.sternocleidomastoideus-a tj, mišića prednje strane vrata. Glava je nagnuta na stranu skraćenog mišića, a rotirana na suprotnu.

Pročitaj
Povrede mekih tkiva

Povrede mekih tkiva

Povrede nastaju kada spoljašnja (mehanička) sila deluje na ljudsko telo prilikom mirovanja ili kretanja od sporta do svakodnevnih aktivnosti.

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas