Početna Blog Reumatiodni Artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Nepoznate je etiologije, mada je genetska predispozicija udružena sa faktorima iz spoljašnje sredine (bakterijske ili virusne infekcije) često okidač za razvoj bolesti. Žene oboljevaju 2 do 3 puta češće od muškaraca.

Najčešće bolest počinje postepeno, zapaljenjem unutrašnje opne zglobne čaure. Tokom nekoliko nedelja se razvijaju bol, ukočenost (jutarnja) i otok sitnih zglobova na šakama i stopalima. Zapaljenje zglobova je simetrično mada je dominantna strana često mnogo više očtećena.

Tokom vremena razvijaju se deformacije u smislu ulnarne devijacije šake, protruzije glave lakatne kosti i deformiteti prstiju na šakama.

Znaci artritisa se mogu javiti i na drugim zglobovima, kao što su ramena, laktovi, vratni deo kičme itd.

Kod RA prisutne su sistemske manifestacije a najčešće su reumatoidni čvorići, kardiopulmonalne tegobe, očne manifestacije (suvoća oka), neuromičićne tegobe, zapaljenja tetiva i ligamenata, zapaljenje pljuvačnih i suznih žlezda (Sjorgenov sindrom), smanjenje gustine kostiju itd.

Lečenje

Pored lekova značajnu ulogu u lečenju imaju fizikalna terapija, kineziterapija i radna terapija.

Od fizikalnih agenasa se primenjuju:
  • Termoterapija – u akutnoj fazi je indikovana krioterapija, a u ostalim fazama može povišena toplota (parafin, peloid, IR lampa KTD; TECAR...)
  • Elektroterapija – Galvanska struja, Dijadinamične struje, Interferentna struja, TENS
  • Laseroterapija
  • Magnetoterapija
  • Mehanoterapija- masaža, u akutnoj fazi sa blagim pritiskom
  • Ultrazvučna terapija
  • Hidroterapija
  • Balneoterapija
Kineziterapija i radna terapija

U zavisnosti od faze inflamacije smenjuju se faze mirovanja, ograničenog kretanja i vežbanja. Važno je dobro dozirati tretman i omogućiti smanjenje bola i zapaljenja, pozicioniranje zglobova u fiziološkom položaju (ortozama i jastučićima), održavanje obima pokreia i snage mišića.

U hroničnoj, poodmakloj fazi koriste se različite ortoze koje omogućavaju pacijentu samostalno kretanje i samostalne aktivnosti u svakodnevnom životu.

Reumatiodni artritis

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj se odigrava istovremeno u različitim oblicima razvojnih oblasti svakog deteta. Dete je rođeno sa razvijenim vitalnim funkcijama, a tokom prve tri godine...

Pročitaj
Ravna stopala

Ravna stopala

Ravna stopala je trodimenzionalni deformitet i označava spuštanje svodova stopala. Najčešće se javlja u kombinaciji sa valgus komponentom (pre svega pete) i (ili) sa spuštenim poprečnim svodom...

Pročitaj
Povrede mekih tkiva

Povrede mekih tkiva

Povrede nastaju kada spoljašnja (mehanička) sila deluje na ljudsko telo prilikom mirovanja ili kretanja od sporta do svakodnevnih aktivnosti.

Pročitaj

Usluge

Potrudili smo se da sve što je važno za vašu dobru zdravstvenu formu možete pronaći u našem centru.

Program za decu

Rad sa decom je deo Fizio Ahila kome posvećujemo posebnu pažnju. Znamo koliko je lečenje deteta zahtevno i stresno kako za samo dete, tako i za roditelje.

Više detalja

Program za sportiste

Ukoliko ste sportista, znate koliko je teško vratiti se u formu nakon povrede. U našem centru se, pored posvećenog rada na samoj povredi, holističkim pristupom trudimo da što bolje...

Više detalja

Individualne vežbe

U zavisnosti od vaših tegoba i potreba, prilikom prvog pregleda posavetovaćemo vas koja je optimalna terapija za vas i koji vam tip vežbi preporučujemo.

Više detalja

Grupne vežbe

Ukoliko su vam poznati bolovi u leđima i vratu jer previše vremena provodite u sedećem ili stojećem položaju, ukoliko vam je potrebno da poboljšate opštu kondiciju, ojačate svoju muskulaturu

Više detalja

Fizikalna terapija

Fizički agensi koji se koriste imaju biološko dejstvo na organizam, a to podrazumeva niz promena na ćelijama i tkivima. Zato nam ovaj vid terapije donosi mnoge benefite

Više detalja

Schrot program

Predstvalja trodimenzionalan pristup deformitetima kicmenog stuba kroz razlicite polozaje tela i tipove disanja... Vezbe se prilagodjavaju konkretnom tipu krivine...

Više detalja

Masaža

Koliko često osetite bol u leđima ili vratu? Danas, kada nam je život sve stresniji, kada imamo sve manje vremena za odmor i opuštanje, a sve više vremena provodimo ispred

Više detalja

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas