Početna Blog Ravna Stopala

Ravna stopala

Ravna stopala je trodimenzionalni deformitet i označava spuštanje svodova stopala. Najčešće se javlja u kombinaciji sa valgus komponentom (pre svega pete) i (ili) sa spuštenim poprečnim svodom stopala.

Svodovi započinju svoje formiranje sa pune dve godine života, a formirana su oko desete godine (po nekim autorima i dvanaeste).

Dijagnostički se dele u dve grupe:
  • FLEKSIBILNA RAVNA STOPALA - najčešći uzroci su prekomerna težina i hiperelastičnost mekih tkiva, pre svega stopala.
  • STRUKTURALANA RAVNA STOPALA- zahvaćeni su i koštano-zglobni i mišićni elementi stopala.

Lažna ravna stopala su normalan nalaz kod dece do navršene dve godine.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i uz pomoć tehničkih pomagala- plantograf. Najčešće, roditelji sami prepoznaju problem i obrate se fizijatru.

Normalan otisak, tj. pravilno formiran svod karakteriše kruškasti oblik pete, spojnica između prednjeg dela stopala i pete, uočljiv ugao između spojnice i prednjeg dela stopala i jasni otisci svih pet prstiju.

Ukoliko se deformitet ne uoči na vreme i ne odreaguje se terapijom blagovremeno, mogu se javiti, sekundarno, promene na kolenima, kukovima i kičmenom stubu.

Prevencija ima važnu ulogu a podrazumeva kretanje po neravnim terenima bosih nogu. U lečenju ravnih stopala, pored ortopedskih uložaka i cipela, najvažnije su pravilno određene i dozirane vežbe, tj. kineziterapija.

Ravna stopala

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Koksartroza

Koksartroza

Koksartroza je degenerativna promena na zglobu kuka. Promene se prvo dešavaju na zglobnoj hrskavici a zatim se uočavaju promene na zglobnoj čauri i na okrajcima kostiju.

Pročitaj
Povrede mekih tkiva

Povrede mekih tkiva

Povrede nastaju kada spoljašnja (mehanička) sila deluje na ljudsko telo prilikom mirovanja ili kretanja od sporta do svakodnevnih aktivnosti.

Pročitaj
Reumatiodni artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas