Početna Blog Povrede Mekih Tkiva

Povrede mekih tkiva

Meka tkiva su, zapravo, sva tkiva osim koštanog (tvrdog) tkiva.

Povrede nastaju kada spoljašnja (mehanička) sila deluje na ljudsko telo prilikom mirovanja ili kretanja od sporta do svakodnevnih aktivnosti.

U povrede mekih tkiva spadaju povrede kože i potkožnog tkiva, fascije, mišića, tetiva, ligamenata, krvnih sudova i nervnog sistema.

Povrede mogu biti:
  • Komocije, kompresije, kontuzije
  • Distenzije
  • Rupture
  • Distorzije
  • Luksacije

U kliničkoj slici dominiraju sledeći simptomi na mestu povrede: bol, otok, hematom (modrica) i ograničenje funkcije, tj. nemogućnost izvođenja pokreta.

Rehabilitacija započinje krioterapijom u obliku krioobloga ili kriomasaže, sledi imobilizacija zavojem ili gipsom (zavisi od vrste povrede i uzrasta), elevacija (podizanje) segmenta i statička kontrakcija udaljenih mišićnih grupa.

Nakon 2 do 5 dana se kreće sa aparaturnim oblicima fizikalne terapije – elektroterapija, laser, magnetoterapija, impulsni ultrazvuk itd. Po završetku akutne faze može se primenjivati kineziterapija, odnosno ciljane vežbe za povećanje obima pokreta i snage mišića.

Povrede mekih tkiva

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Skolioze

Skolioze

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kičme a najočigledniji je u frontalnoj ravni. Predstavlja krivljenje kičme u stranu u bilo kom delu kičmenog stuba.

Pročitaj
Reumatiodni artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Pročitaj
Tortikolis

Tortikolis

Krivošija je skraćenje jednog m.sternocleidomastoideus-a tj, mišića prednje strane vrata. Glava je nagnuta na stranu skraćenog mišića, a rotirana na suprotnu.

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas