Početna Blog Koksartroza

Koksartroza

Koksartroza je degenerativna promena na zglobu kuka. Promene se prvo dešavaju na zglobnoj hrskavici a zatim se uočavaju promene na zglobnoj čauri i na okrajcima kostiju.

Tačan uzrok ove vrste reume je nepoznat ali određena stanja pospešuju nastanak artroze. To su kongenitalna displazija ili subluksacija kuka, Pertesova bolest, poremećaj metabolizma, endokrini uzroci, mikro i makro traume, opterećenje kuka, razlika u dužini nogu, klimatski faktori itd.

Glavni simptomi su jutarnja ukočenost i bol u preponi koji može da se širi prednjom stranom buta do kolena. Tokom vremena zbog bola se smanjuje obim pokreta – nastaju fleksiono addukcione kontrakture, slabi glutealna muskulatura. Kasnije može doći do skraćenja noge zbog pomeranja i deformacije glave butne kosti, promena na hrskavici, protruzije acetabuluma itd.

Lečenje:

Pored medikamentozne terapije i infiltracije krvne plazme i hijalurona, fizikalna terapija i kineziterapija imaju važnu ulogu u lečenju i rehabilitaciji. Od fizikalnih agenasa se primenju:

  • Termoterapija- parafin, parafango, IR lampe
  • KTD
  • TECAR
  • Magnetoterapija
  • Elektroterapija – Galvanska struja, Dijadinamična struja, TENS, Interferentna struja
  • Hidroterapija i hidrokineziterapija

Zadaci kineziterapije su povećanje obima pokreta, povećanje snage mišića – pre svega glutealne muskulature, poboljšanje cirkulacije, smanjenje bola... Ako je neophodno, pacijentima se daje štap radi rasterećenja zgloba kuka, odnosno radi olakšanog kretanja.

Krajnje i trajno rešenje ovog problema je hiruška intervencija - ugradnja veštačkog kuka. Da bi oporavak bio bolji, poželjno je uraditi preoperativnu kineziterapijsku pripremu a postoperativno primeniti odgovarajuće rehabilitacione postupke, koje bi trebalo individualno prilagoditi svakom pacijentu.

Koksartroza

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Paraliza (pareza) n. facialis

Paraliza (pareza) n. facialis

Nervus facialis je sedmi kranijalni nerv koji sadrži motorna, senzitivna I parasimpatička vlakna.

Pročitaj
Povrede mekih tkiva

Povrede mekih tkiva

Povrede nastaju kada spoljašnja (mehanička) sila deluje na ljudsko telo prilikom mirovanja ili kretanja od sporta do svakodnevnih aktivnosti.

Pročitaj
Reumatiodni artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas